Redacció: 10/05/2023

El  proper dijous 11 de maig, i entre el 15 i el 22 de maig, alumnes de diferents centres educatius de Reus presentaran i compartiran els seus projectes interdisciplinaris amb la resta de nens i nenes de les escoles i instituts que s’han inscrit al programa Aprenem Junts del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) de Reus.

El Congrés d’alumnes d’ESO tindrà lloc el dijous 11 al Palau de Fires i Congressos de Reus  entre les 10 i les 13h del matí, i s’hi reuniran unes 220 persones entre alumnes i docents de 1r a 4rt d’ESO de 6 instituts: Josep Tapiró,  Salvador Vilaseca, Baix Camp, Pi del Burgar, Roseta Mauri i Domènech i Montaner. Durant la jornada els alumnes es distribuiran en 8 sales. A cada sala 3 o 4 grups d’alumnes de diferents centres exposaran els seus projectes i el procés d’aprenentatge seguit. Des de l’organització del PEE s’ha proporcionat el desplaçament en transport urbà o transport escolar als grups que no hi podran accedir caminant.

El VIII Congrés Aprenem Junts de primària tindrà lloc els dies 15, 16, 17, 18 i 22 de maig i les seus seran els instituts als quals les escoles estan adscrits. En total hi participaran uns 255 alumnes i uns 40 docents de 18 escoles de Reus. El calendari de trobades de primària serà:

  • El dilluns 15 a les 10h del matí l’institut Gaudí acollirà els alumnes de 5è  de les escoles Els Ganxets i Cèlia Artiga i els de 6è de l’escola Misericòrdia que compartiran els projectes treballats al llarg del curs. El 15 a 3/4 de 3 de la tarda l’institut Baix Camp rebrà els alumnes de les escoles Alberich i Casas, Prat de la Riba i General Prim,
  • El dimarts 16 a 1/4 de 10 l’institut Josep Tapiró donarà la benvinguda als alumnes 4rt de les escoles Marià Fortuny i Sant Bernat Calvó. A 3/4 de 3 de la tarda l’institut Domènech Montaner serà la seu de la trobada entre els alumnes de 4rt de les escoles Montsant i La Vitxeta i els de 5è de l’escola Mowgli.
  • El dimecres 17 a partir d’1/4 de 4 l’institut Salvador Vilaseca serà la seu de la trobada dels alumnes de 6è de les escoles Teresa Miquel i Rubió i Ors
  • El dijous 18 a la tarda es trobaran a l’institut Gabriel Ferrater els alumnes de les escoles Joan Rebull i Pompeu Fabra
  • Finalment,  el dilluns 22 a 2/4 de 4 de la tarda serà el torn dels alumnes de les escoles Isabel Besora, Eduard Toda i Rosa Sensat que compartiran projectes a les aules de l’institut Roseta Mauri.

Els objectius dels PEE són contribuir a l’èxit educatiu, potenciar l’educació en valors i el compromís cívic en un marc de convivència, potenciar la implicació de les famílies en l’educació dels seus fills, promoure l’educació intercultural i l’ús de la llengua catalana com a element de cohesió social i potenciar els estils de vida saludable i fomentar la pràctica regular de l’activitat físic-esportiva.

En concret els objectius del programa Aprenem Junts són:

  • Potenciar el treball i l’aprenentatge en xarxa
  • Compartir els treballs per projectes realitzats i els coneixements adquirits pels alumnes d’edats similars però de diferents centres.
  • Fomentar la implantació de metodologies actives als centres educatius                            
  • Fomentar la pràctica de la comunicació oral en català i la presentació en públic per part dels estudiants

Els centres educatius que participen al Congrés han aplicat la metodologia Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) que és una estratègia didàctica que es caracteritza principalment perquè el punt de partida és un problema «real» i en la recerca de solucions es van adquirint nous coneixements de diferents àmbits. Els alumnes són els protagonistes i gestionen el seu propi procés d’aprenentatge i avaluació amb l’acompanyament dels i les mestres i professors, i es fonamenta en la interacció social i el treball cooperatiu entre iguals per a la construcció del coneixement individual i les competències personals.